fbpx

Elveszünk a játékerdőben

A gyerekek kreatívak

Az ikrek imádják a lufit, ma még sétálni is magukkal hozták! És olyan jó látni, hogy egy ilyen egyszerű kis dologgal, mennyire sokféleképpen el tudnak szórakozni! A két nagyobbik gyerkőc pedig pár hete tollaslabda pályát csinált az étkezőből. Két fakanál és egy zöld lufi kellett csak a “meccshez”. Nagyon szeretem, amikor ilyen kreatívak a gyerekek!

A játékok sokszor bekorlátozzák őket

Rájöttem, hogy a sok játék (ami körülveszi őket itthon) sajnos nem mindig ösztönzi a gyerekeket kreativitásra. Hiszen:

  • Ha van egy játéksátor, nem építenének bungit?
  • Ha adott egy dob ütővel, nem veszik elő a fazekat és a fakanalat.
  • Ha vannak tekebábuk, nem keresnek üres flakonokat bábuknak.
  • Ha van egy jelmez, nem túrják elő az én pöttyös mennyecske ruhámat.
  • Ha a kislányomnak lenne körömlakkja, nem festené be a körmeit vízfestékkel.
  • Ha lenne kiskutyánk, nem az ikreket sétáltatnák pórázon a nagyok! Megjegyzem, ezt a szerepjátékot imádja mind a négy gyerekem. A huszonkét hónapos ikrek mostanában az alma falatokat is szájjal veszik ki a tányérból!

A túl sok játék otthon rossz dolog

És most mindjárt itt a karácsony! Minden nap azon gondolkodunk, milyen játékkal lepjük meg a gyerekeket! Nyilvánvaló, hogy játék lesz a fa alatt, mert tudjuk, hogy annak fognak a legjobban örülni! Én próbálok az ő fejükkel gondolkodni, mert ha magamra hallgatok, akkor olyat veszünk, ami nekem biztosan tetszik, és azt gondolom nekik is, pedig nem… Ebbe a “hibába” többször beleestem! És a játéktárunk ismét bővülni fog jó pár új darabbal! Ilyenkor egy időre elrejtem a régieket! De szívesen tartanék egyszer egy olyan hetet, amikor semmilyen játékunk nincsen! Akkor biztosan nem mondaná azt Vili, hogy “Nem tudom, mit játsszak, mert túl sok játékom van!” Mert bizony, volt ilyen! És elgondolkodtató… Nem hiszem, hogy unatkoznának egy játékmentes héten a gyerekek a szobájukban. Sőt! Szerintem kreatív, aktív és ötletes játékok születnének! Félreértés ne essék, nem gondolom azt, hogy nem kellenek a játékok, de biztos vagyok benne, hogy azok nélkül is nagyon jól feltalálnák magukat! Ti mit gondoltok erről? Szívesen olvasnék arról is, hogy nálatok melyek a legötletesebb játékok !