fbpx

A hét óra nem egyenlő háromnegyed nyolccal!

„Majd elmúlik!” Mondta (körülbelül egy éve) egy kedves ismerősöm, amikor arról panaszkodtam, hogy mennyire nehéz négy gyermekre figyelni, mindegyikkel ugyanúgy törődni, játszani. És hogy mennyire nem megy ez két felnőtt négy gyerek felosztásban! Aztán ahogyan sok minden más, ez is elmúlt! Egy időben férjemmel féltünk az estéktől, a sok iker-sírástól, a kiborult málnaszörptől, a „mindjárt, csak még…” kezdetű mondatoktól.

Fontos a napirend

Arra hamar rájöttünk, hogy négy kicsi gyermeknél mennyire fontos a napirend, az időpontok betartása (természetesen, ahogy a gyerekek nőnek, sokkal több rugalmasságot bele tudunk vinni- erről részletesebben majd később! ;)).   A lényeg, hogy férjem teljes mértékben kiveszi a részét a vacsorakészítésben, a fürdetetésben, altatásban. A sokszor elhangzott kérdést „Na , és hogy bírod?” feltehetnék férjemnek is néha! Négy gyerek mellett már szinte alap, hogy ő mindenben segít! Szóval egyikünk vacsorát készít, másikunk kezeket mos! Egyikünk etet és felügyel, másikunk zenét kapcsol!

Kihívásos etetés

Az ikrek elkezdtek egyedül enni, az evési szokásaik most itt tartanak: „Fú, de jó ez a görbe kanál, ezt jól megmarkolva–ha tele már a pocakom- szuperül meg tudom röptetni. No meg milyen jól néz ki a spenót a fehér falon, ma megint meg kellene próbálni egy adagot oda juttatni! Figyuzzatok, nem kérek többet, kiszállok a székből! Hoppá, már itt sem vagyok! Gyere Öcsi, pattanj ki te is, menjünk fogócskázni! „ Szóval egy szempár mindig rajtunk van! 😉 Janka és Vili ügyes, önálló kisgyermek, akik persze néha az őrületbe kergetnek minket, mert éppen nem éhesek, vagy túl fáradtak és nyűgösek a sok a kinti szaladgálástól! A szerencse talán az, hogy egyikünk mindig higgadtabb és nem olyan fáradt, így több a türelme és mondjuk asztalhoz tudja őket csalogatni vacsorázni! De azért elmondhatom, ha időben nekiállunk az esti „szertartásnak”, akkor minden sokkal gördülékenyebb! És ha például segítenek megteríteni és szépen megeszik a vacsorát, akkor egy kis dicséret, ölelés hatalmas kincs nekik és semmibe sem kerül!

Esti “szertartás” négy gyermekkel

Igaz, nagy kádunk van, de párosával fürdetünk. Először az ikrek mennek a ”mosásba”, ők fürdés után már felveszik kedvenc tipegőzsákjukat, megkapják a finom esti italukat és már várja is őket a frissen kiszellőztetett szoba! Jó éjszakát fiúk! A ház már sokkal csendesebb! Már csak a nagyoké a nappali, a játék és az odafigyelés! Mostanság már szinte az ikrek ajtócsukása után elhangzik Janka szájából a kérdés: „Akkor most játszunk Amerikából jöttem-et???” És már jönnek is a jobbnál jobb állat és foglalkozás előadások! Próbálunk egyre kevesebb mesét nézni, de bizony vannak olyan helyzetek, amikor egy kis pihenés a kanapén mindenkinek jól jön! 😉 Aztán eljön az idő, a nagyok is ágyba bújnak, mesét választanak, és míg apa mesél, anya rendbe rakja a ház élettel megtelt részeit. Másnap este pedig szerepcsere! Fontos megemlítenem, hogy férjemnek ugyanúgy nem okoz gondot egy peluscsere, egy etetés, egy esti mese és altatás! És attól, hogy ezt felváltva csináljunk, sokkal jobban megy minden!

Fontos a napirend, de időnként változnia kell

A gyerekek folyamatosan változnak, tanulnak, egyre több dologra képesek, egyre többet együtt játszanak, vagy éppen összevesznek! Ezek miatt rájöttünk, hogy az esti szokásainknak is időnként változniuk kell! Most éppen nem tudunk hatan leülni vacsorázni, de helyette hatan birkózunk a szőnyegen! Most nagyon fontos a napirend, a ritmus és a következetesség! Persze előfordul, hogy ezeket nem sikerül betartanunk, akkor minden a feje tetejére áll, és azonnal megfogadjuk, hogy holnap nem így lesz!