Amikor nyakadba veszed a házadat – avagy nyaralás négy gyerekkel

Mozduljunk ki!

Amióta anya vagyok – lassan már hét éve -, nap, mint nap itthon vagyok. Sokszor versenyt futok az idővel, küzdök a gyerekekkel, harcolok a rendetlenséggel, tervezem a másnapi menüt, pakolom a mosógépet… Aztán arról álmodozom, hogy elvonulunk együtt egy olyan helyre, ahol nem számít az idő, nem érdekel, ha elesek egy játékban, nem kell gondolkodnom, mit eszünk ebédre és a koszos ruhákat csak egy zacskóba szórom be! Most is épp nagy „kutatásban” vagyok, keresem az ideáliasat számunkra.

Tele van a fejem kérdésekkel, elképzelésekkel, helyszínekkel. Lassan minden este azzal nyaggatom a férjemet, hogy döntsük már el: Hány órás utat vállaljunk be a négy gyerekkel? Befizessünk kajára vagy készüljünk fel itthon? Hány napot töltsünk ott? Hány szobás szállást keressünk? Mikor menjünk? Mennyit vagyunk hajlandóak kifizetni érte? Fürdős hely legyen, vagy kirándulós? Vízparti legyen vagy ne? … És férjem ki nem hagyható (meggondolatlan) kérdése: Egyáltalán elmenjünk??? És a válaszom: Naná! Muszáj kiszakadni az itthoni környezetből! Főleg nekem! Ez lehet önzőnek hangzik, de ha én jól vagyok, akkor bizony sokkal jobban vannak a gyerekek is és férjem is! És én bizony jól vagyok, ha nyaralás helyszínt böngészhetek, ha tudom, hogy már csak egy hónap és indulunk, és ha elképzelhetem, hogy milyen jól fogjuk ott érezni magunkat mindannyian, együtt!

A hatalmas előkészületre pedig csak kihívásként tekintek. Igazából férjemet ez riasztja el mindig a legjobban! (Bőröndök előszedése, autó felkészítése, a rengeteg csomag bepakolás, a szerinte sok felesleges cucc és a „Nem tudod, hol van a…?” mondatok.)

Első nyaralás négy gyerekkel

Két éve nyáron is elhatároztuk, hogy igenis elmegyünk a gyerekekkel valahova! Vágytunk egy kis kikapcsolódásra, környezetváltozásra és kíváncsiak voltunk arra is, milyen egy nyaralás 4-2 felállásban! Akkor fontos volt számunkra, hogy tágasan elférjünk a szálláson: legyen az akkor fél éves ikreknek külön szoba, kapjanak saját kuckót a nagyobbak is, és mi is!

Főzőcskézéssel nem szerettünk volna bajlódni, így félpanziós ellátást kértünk. Ebédre jó volt a szeletelt kenyér májkrémmel, vagy banán, vagy egy joghurt.

Nem utaztunk két óránál többet a cél eléréséhez. Kellett egy játszótér, egy kis pancsoló és egy pici játszószoba, hogy az örökmozgó gyerekeinkkel jókat kacagjunk! Természetesen annak ellenére, hogy sok minden adott volt a szálláson sikerült a hétszemélyes autó minden zeg-zugát és még a nagyméretű tetőcsomagtartót is tele pakolnunk.

Fontos a jó felkészülés

Alapos listát írtunk, mi mindent kell magunkkal vinni. ( Mai napig használjuk a COZI Home appot. Ebbe írjuk a nyaraló -, bevásárló listát és a bakancslistánkat is! ;)) Csak néhány dolog, hogy miért is lett tele az autónk!

NYARALÁS ALAP DOLGOK: iker babakocsi (körülbelül a csomagtér felét elfoglalta), WC szűkítő (mert kisfiamnak anélkül még nem jön meg az ihlet), focilabda, tablet, töltők, strandcucc (azaz karúszó és szemüveg), játékok (pár darab kisautó, Barbie és mesekönyv), takaró, párna (ezek az alvókák), éjjeli fénylámpa (ennek mindig nagy hasznát vesszük).

KONYHAI CUCCOK: Cumisüvegek, papírtörlő, bébi kanál, szivacs, mosogatószer, mosogató tabletta (hátha lesz ki mosogat helyettem ;)), konyharuha, előke,papírtörlő. KAJA: bébiétel, cukor, kakaó, joghurt, májkrém, toast kenyér, rágcsa, babakeksz, tejpép, tej, édesítő, nescafe 3in1, víz, tápszer.

GYÓGYSZEREK: fenistil, kullancsriasztó, naptej, testápoló és krém Vilinek, sebtapasz, betadin, algoflex, injekció Vilinek, pipa, szúnyogriasztó, nurofen. Ezen kívül vettem az ikreknek egy-egy új csörgő-zörgő játékot. Bíztam benne, hogy az úton –ha épp nem alszanak – jobban leköti őket az új színes, rágcsálható játék.

Az indulás

Na, ez talán a legnehezebb mutatvány! Jól átrágtuk férjemmel a másnapi menetet, kitűztünk egy indulási időpontot, megbeszéltük, hogy kinek mi lesz a dolga, ki miért felelős, milyen állapotban indulunk (nem éhesen, nem szomjasan, kipisilve, kimozogva, stb.) Indulás előtti este Apa egy bőröndöt kivéve mindet betuszkolta a kocsiba. Volt ruhás, cipős, játékos, kajás, higiénia, utastérbe való, utazás közbeni balesetekre váltóruhás csomag (nehogy a leghátsó bőröndből kelljen kitúrni), elemózsiás táska (szintén az utazás idejére), útitársnak játék és stb.. De ugye nagyon sok mindenre még szükség van este vagy másnap reggel, mint pl. az alvóka, a fogkefe, az éjjeli fény, állandó gyógyszer… Ezeknek hagytam egy kisebb bőröndöt és igazából másnap már csak ezt az egyet kellett bepakolni az autóba. És ezen kívül reggelre hívtam segítséget is, hogy nyugodtabban el tudjunk indulni! A legkisebbek jóllakottan (legalábbis azt hittem) és álmosan, a nagyok és mi pedig izgatottan ültünk autóba! És férjemmel megjegyeztük: „Ez profi indulás volt!” Az út csupán két óra volt. A féléves csöppségek vége felé ébredeztek, és aztán egyből kinyitották a szájukat, jelzett a pocakjuk! Még jó, hogy kitettem a kocsi ablakába a tápszert melegedni. J Lehúzódtunk egy parkolóba, gyorsan beszippantották az italt és mentünk is tovább!

Gyerekkel az apartman hotelben

A szállás Jankának és Vilinek nagyon tetszett, nekünk azért volt néhány problémánk vele, de próbáltuk túltenni magunkat rajta! A gyerekek jókedve és az érzés, hogy együtt vagyunk, mindent kárpótolt. És most mosolyogva emlékezünk vissza arra, hogy meleg vizet forraltunk és konyhában fürdettük az ikreket, hogy éjjel arra ébredtünk, a wc csak úgy ”lehúzta magát”, vagy hogy nem tudtuk férjemmel eldönteni, milyen csúszómászó költözött a cipőnkbe. De nem ezektől élménydús és emlékezetes egy nyaralás?! A reggelik és vacsorák meglepően zökkenőmentesen zajlottak! Az ikrek jól eljátszottak a babakocsiban az új csörgő-zörgő kisbékával és zsiráffal! Lekötötte őket a nyüzsgés, az új arcok és a sok őket (vagy minket? J) megcsodáló kedves ember arca! Janka már csípte, hogy önállóan válogathat és kóstolhat az ételek közül. Vili pedig jóízűen evett, ha mellette lehetett az asztalon a kedvenc kisautója!

Fürdőzés a négy gyerekkel

Nagy vízicsibe Janka és Vili is! Ezért mindenképpen medencés szállást választottunk, ahol rossz idő esetén is lehet fürödni! Az ikerkocsiban betoltuk az fiúkat. Egyikünk a nagyokkal foglalkozott, másikunk Nándival és Zsigivel. Felváltva belevittük őket is a pancsolóba, ruha le, úszópelus fel és indulhatott is a fröcskölés! Ez idő alatt a másik vagy aludt, vagy nézelődött, vagy éppen sírdogált egy keveset – de annyi belefér, négyből három gyerek mindig jól érezte magát! A sírásra is megedződtünk az évek alatt. Egyszerűen vannak olyan helyzetek, amelyeket nem tudunk kivitelezni úgy, hogy mindenkinek jó legyen! Ha pedig egyszerre aludtak az ikrek, éltünk a lehetőséggel és csak a nagyokkal való játékra koncentráltunk! Megvolt az előnye annak, hogy az ikrek még ott maradtak, ahova leraktuk őket! Nem voltak még olyan hatalmas igényeik, ha ment a babakocsi elégedettek voltak. A szánkból nem nézték még ki a falatokat és a nap nagyobb részében még aludtak! Most – két évesen – rettentő elevenek, fürgék, akaratosak és minden érdekli őket.

A következő nyaralás tervei

Azt gondolom, hogy ha megvan a közös elhatározás, ha megtaláljuk azt az ideális helyszínt és körülményeket, amelyek elképzelésünknek megfelel, akkor minden gördülékenyen megy! Tényleg nagyon fontos, hogy mindketten szívesen menjünk oda, ahova indulunk! Addig kutatjuk a helyeket, keressük az időpontot, olvassuk a beszámolókat, amíg meg nem találjuk azt, amiről mindketten azt gondoljuk: „Ez nekünk tökéletes!”. Mivel a gyerekek folyamatosan fejlődnek és szokásaik is változnak, ezért valamilyen módon évről évre más jellegű nyaralást keresünk. De úgy érzem, hogy mindig megtaláljuk az ideálisat! Erre az utazásra is izgatottan készültünk, mindkettőnknek tetszett a kiválasztott helyszín, egyikünk sem hosszantartó szunyókálásról, vacsorákról, vagy éppen nagy sétákról ábrándozott. (De majd eljön annak az ideje is egyszer! ) Csak arra gondoltunk, hogy kikapcsolódni megyünk a gyerekekkel! És pihentünk is a magunk módján, hiszen nem kellett főznünk és elpakolnunk, nem kellett időre az oviba és munkába sietnünk, nem kellett bevásárolni mennünk, hanem egyszerűen csak minden időnket együtt töltöttük! Kell ennél több?