fbpx

Ötgyermekes anyuka útmutatója a fogzás dzsungelében

Idővel megtanultam, hogy mire kell figyelni, és hogyan lehet könnyebbé tenni ezt az időszakot mind a baba, mind pedig magunk számára. Most megosztom veletek néhány tapasztalatomat a babák fogzásáról.

Nekem öt gyermekem van, és minden egyes alkalommal, amikor a kicsik fogzása kezdődött, egy újabb kihívással néztem szembe. De idővel megtanultam, hogy mire kell figyelni, és hogyan lehet könnyebbé tenni ezt az időszakot mind a baba, mind pedig magunk számára. Most megosztom veletek néhány tapasztalatomat a babák fogzásáról.

A fogzás folyamata

Első lépésként érdemes megérteni, hogy a fogzás egy hosszú folyamat, amely több hónapig is eltarthat. A babák általában hat hónap és három év közötti korban fogzanak, de ne feledd, minden gyermek más ütemben fejlődik. Nálunk a gyermekeknél nem volt túlságosan nagy panasz, de így is idővel rájöttem, mely tüneteket kell figyelni.

Tünetek

Sajnos a fogzás tüneteit könnyű összekeverni más betegségek tünetével. A fogzásra utaló jelek közé tartozik (természetesen) a gyakori sírás, nyugtalanság, az alvászavarok és akár be is lázasodhat a pici. Ezenkívül lehet laza széklet és a popsin megjelenő pöttyök. Az én gyermekeimnél is megjelentek ezek a tünetek, de szerencsére a fájdalom enyhítésére ajánlottak nekem egy speciális fogzási fájdalmat enyhítő kenőcsöt, ami sokat segített. Ezek a krémek általában VÉNY nélkül kapható kenőcsök, amit patikában vagy drogériában be tudtok szerezni. Javaslom az olyan kenőcsöket, amiknek van egy pici fogmasszírozós feje. Amikor kinyomod a kenőcsöt, az egyenesen erre a masszírozó fejre kerül és könnyen be is dörzsölheted vele a picid ínyét.

A fájdalom enyhítése

A kenőcs mellett van néhány módszer, amelyek segíthetnek a baba fájdalmának enyhítésében. Az én gyermekeim imádták a rágókákat, amelyek segítettek nekik megkönnyebbülni. Emellett a hideg rágókák is jó választás lehetnek az íny duzzadásának csökkentésére. Ilyenkor a babák tulajdonképpen mindent rágnak, amik a kezük ügyébe kerül. Ha nem akarsz kellemetlen meglepetéseket, vagy nyál okozta károkat, akkor tegyél el mellőle olyan tárgyakat, mint például a telefonod, vagy a távirányító.

Sokkal jobb, ha ilyenkor felszerelkezel rágókák garmadával! Na jó, nem garmadával, de 2-3 rágókát jó ilyenkor beszerezni. Miért nem elég egy? Mert leesik, koszos lesz, elszalad vele a kutyus, elveszik, nem tudod hol van, stb-stb… Jobb, ha több van, hidd el nekem!

Nekem a majmocskák jöttek be a legjobban. Ezek a puha szilikon rágókák nagyon illenek a babakézbe, és imádják őket rágcsálni. Kifejezetten fogzási fájdalmak enyhítésére és az ínyáttörés elősegítésére tervezték őket.

 

Ezen kívül hasznosak még a vízzel töltött rágókák, amelyeket használat előtt be kell tenni a hűtőszekrénybe. Amikor a víz lehűlt, oda lehet adni a babának és a hideg tartósan le tudja nyugtatni a gyulladt ínyt.

Figyelemelterelés

Szerintem az egyik legjobb módszer bármilyen esetre. A gyerekek – és valljuk be, néha mi is – nagyon bele tudjuk kergetni magunkat a látványos szenvedésbe, és csak a fájdalomra koncentrálva az a fájdalom még erősebbnek érződik.

Nem csak fogzás esetén alkalmazom a figyelemelterelés módszerét. Mutatok neki egy érdekes dolgot, és láss csodát! Rögtön abbamarad a sírás, és csak a csodálkozó, tágra nyílt szemeket látjuk.

Hiedelmek

Amikor anyaként kétségbe vagyok esve, akkor szinte bármit el tudok hinni. Jöhet bármi hasznosnak vélt tanács, vagy termék ,hiszen ha sír a babám a kezembe, és nem tudok neki enyhítést adni, akkor könnyedén elhajlok olyan dolog felé, amik nem biztos, hogy valóban jók.

Vegyük észre és tudatosítsuk magunkba, hogy a félelem és az aggódás könnyedén felülírja a józan észt, és sokkal hiszékenyebbek leszünk.

Borostyán nyaklánc

Én egyik gyermekemnél sem használtam, mert valahogy sosem hittem el, hogy egy nyakba akasztott szintetikus “kavics” segíteni fog a gyulladás csökkentésében, és a fájdalom enyhítésére. Aztán jöttek a cikkek és a tényfeltáró elemzések arról, hogy a borostyán nyakláncnak nincs hatása. Sőt! Veszélyes is, több baleset volt már, hogy a baba a nyakára szorította a láncot, mert beleszorult a keze, valamint elharapta a kötőt, és az apró kavicsok szétgurultak az kiságyban, ami szintén végzetes lehet a babára.

Ha többet akarsz olvasni róla, akkor itt egy jó cikk a témában:

Tényleg életveszélyes a borostyánnyaklánc, ez a kislány majdnem megfojtotta magát

Fogzás időtartama

Ne felejtsd el, hogy a fogzás nem egy pillanat alatt zajlik le. A fájdalom általában néhány napig vagy akár hetekig is eltarthat. Legyen türelmes, jobbat nem tudok tanácsolni.

Az első babámnál én is folyamatosan figyeltem, hogy mikor bújik ki a foga. Kiskanállal lehet neki finoman kocogtatni az ínyét, és amikor hallod a koccanást, na akkor bújt ki a fogacska. 

Higiénia

A fogzás megkezdésével fontossá válik a babák szájának higiéniája. Kezdd el a fogmosást egy puha baba fogkefével vagy speciális fogtisztító kendővel, hogy megszokják a fogápolás folyamatát. Ahogy kibújuk az első fogacska, azt bizony ápolni kell!

Táplálás

A fogzás idején a baba étvágya változhat. Az én gyermekeim is néha kevesebbet ettek. Sőt a székletük is hígabb lehet. Nem kell megijedned, ez természetes.

Orvosi figyelem

Elsőre a fogzás tünetei elbizonytalaníthatnak: nyugtalanság, hőemelkedés, vagy lás, hasmenés, vagy akár kiütések a popsin. Könnyen gondolhatunk fertőzésre is. Ha a tünetek súlyosak vagy tartósak, mindig konzultálj a gyermekorvossal. Ő tud segíteni a megfelelő kezelés kiválasztásában vagy más esetleges problémák kizárásában.

Szülői támogatás

Bizony a fogzás időszaka nemcsak a babára, hanem a szülőkre is kihívást jelenthet. Legyél türelmes, és kérj segítséget, ha szükséged van rá. Az én tapasztalatom szerint az egyik legfontosabb dolog az, hogy megadjuk a babáknak a szeretetet és törődést, amire szükségük van ebben az időszakban. És, ami a legfontosabb, ne éreztessük azt a babával, mintha most valami baj lenne! Maradj nyugodt, kezeld a gyulladt fogínyt a megfelelő krémmel, játszatok, tereld el a figyelmét, és amint áttöri a fogacska az ínyt, minden rendben lesz.

…a következő fogacskáig! 🙂

Remélem, ezek a tanácsok segítenek neked is könnyebbé tenni a felkészülést. Minden gyermek más, így ne feledd, hogy a legfontosabb dolog az, hogy figyelj rájuk, és mindig legyél ott mellettük, amikor szükségük van rád.

Jó szerencsét és kitartást kívánok a fogzás idejére!