Milyen hálózsákot NE vegyél babádnak!

Ötgyermekes szülőkként szeretnénk veled megosztani pár tapasztalatot, hogy ilyen hálózsákot NEM szabad venni a gyerkőcnek. Reméljük, hogy ezzel a bloggal segíthetünk neked elkerülni olyan hálózsákok megvásárlását, amilyenekkel mi már bizony ráfáztunk…

Hogy ha hálózsák beszerzés előtt állsz, akkor javaslom megnézni és végig gondolni a következő pontokat.

Bélés és anyagválasztás

Sok helyen árulnak úgynevezett wellsoft, vagy minky béléssel készült hálózsákot. Ezek nagyon puha, nagyon kellemes, selymes tapintású anyagok, melyek könnyen elcsábítanak minket, és azt gondoljuk, hogy nagyon kényelmes lesz gyermekünknek. Ám tudni kell, hogy ezek az anyagok mind 100%-ban műszálak, melynek tulajdonsága az, hogy a szálak sokkal szorosabban illeszkednek, szinte tapadnak egymáshoz. Így elsőre nagyon meleg érzést adnak, de nem szellőznek, a testből természetes módon kicsapódó pára (és nem izzadságra gondolok, hanem egyszerű bőrpárára) nem fog eltávozni, így hamar “befülledt” érzést adnak. Ez aztán bőrpírhez, viszketéshez, vakarózáshoz vezet. Gondolj bele, te sem szeretnél egy műanyag takaróban aludni egész éjjel, igaz? Így véleményem szerint fontos, hogy csakis természetes anyagból készült (pamut, len vagy esetleg bambusz) belső rétegű hálózsákot válasszunk!

Minky vay wellsoft anyag amely hálózsákba korántsem tökéletes választás.

Nem kell megijedni, amikor azt olvassuk, hogy a bébiplüss bélés 80%-ban pamut és 20%-ban poliészter!

A poliészter tartalom ugyanis nem más, mint az anyag tartását adó “háló” (feketével bemutatva), amire fel vannak bolyhosítva a pamut szálak. Így a baba bőrével csakis a kelleme plüssüs pamut érintkezik.

Emlékszem, anno mi is vettünk egy wellsoft bélésű hálózsákot Vili kisfiamnak, mert gondoltam veszek neki egy prémium darabot… Egy éjszaka után elkezdett vakarózni, és nem is tűrte meg a szupernek vélt, új hálózsákját. Végül rájöttem, hogy azért, mert az általam naivan jónak titulált pihe-puha belső réteg 100% poliészter volt, és befülledt benne a gyerek. Tudni kell, hogy a pamutnál ez egy jóval olcsóbb anyag, csaknem fele annyiba kerül, mint a jó minőségű pamut kelme, így nem csoda, hogy szívesen nyúlnak felé a gyártók.

Amúgy szerintem babakocsi-takarónak például tökéletes, de nem hálózsáknak, amelyben az egész éjszakáját tölti a gyerek, és ahol közvetlenül érintkezik vele a bőre. 

Tipegő hálózsák esetén az is fontos szempont, hogy a hálózsák külső rétege milyen anyagból van. Mivel tipegő hálózsákban általában este és reggel is szeretnek a gyerekek játszani, fontos, hogy az rugalmas legyen. Sok gyártó pamutvászonból, poplin anyagből,duplagézből.. készíti a hálózsákot, ami merev. Ez nem jó, vagyis nem ideális, kell rugalmasság az anyagba. A legjobb a 95% pamut és 5% elasztánt tartalmazó pamutjersey, vagy szabadidő-anyag. Ezek rugalmasak és kellemesen fogja érezni benne magát a gyerkőc, amikor játszik. És sok-sok használat után sem nyúlik ki!

4babies tipegő hálózsák választása esetén ezekre nem lesz gondod, ugyanis rugalmas pamut külső rétege, és szintén 80%-ban pamut belső plüss rétege nagyon kényelmes lesz gyerkőcödnek.

Fazon és hosszan hordhatóság

A másik fontos pont a fazon és a méret. Nem szabad előre túl nagy hálózsákot választani a gyermeknek, hogy “majd belenő…”. A túl nagy hálózsákba “belecsúszhat” a baba, ahogy éjszaka mocorog. Fontos, hogy felül a vállánál és a mellkasánál viszonylag passzoló legyen, és tartson. A másik fontos szempont, hogy a hónaljánál ne legyen túl nagy a nyílás, ne menjen le az anyag szinte a derekáig, mert akkor fázni fog. Te sem szeretnél olyan hálózsákot, ami inkább kantáros nadrágnak érzel, igaz?

Aztán az sem mindegy, hogy milyen módon tudod a vállpántokat összekapcsolni. És persze fontos a kantár összekapcsolása is. Vannak gyártók, akik az olcsó tépőzáras megoldással kínálják a hálózsákokat. Ez egyszerűen borzasztó, nekünk is volt egyszer egy ilyen overálunk. Bök, durung, és előbb utóbb biztosan beletapad valami szösz, ami nem jön ki belőle, s már nem is tapad össze a tépőzár.

A másik és sokkal jobb megoldás a patent, de itt sem mindegy, milyent választunk. Vannak az olcsó, műanyag patentok, melyek idővel – és csak egy-két hétről beszélek – kikopnak, és könnyen kinyílnak. Minden minőségi hálózsáknak fém patentja van. Vásárláskor érdemes ellenőrizni, hogy mennyire könnyen vagy éppen nehezen nyílnak, vagy záródnak.

Tipegő hálózsák esetén pedig két dologra kell figyelni: az egyik, hogy a lábpasszéja milyen hosszú, valamint milyen anyagból készült. Ha elég hosszú, azaz legalább 10cm, akkor lehet felhajtva és lehajtva is hordani, ami azt a célt szolgálja, hogy több méretet is át tud ölelni. Ha nem hosszú, vagy nincs is, akkor nem lehet jól felhajtani, vagyis hamar kinövi a gyerek.

Az anyaga pedig abban játszik szerepet, hogy sok gyártó tiszta spórolásból saját anyagából készíti el a lábpasszét is, és nem az erre a célra tökéletes horgolt pamut passzé anyagból. Az ugyanis drágább, viszont hónapok múlva is rugalmas, nem nyúlik el, és tartja magát a lábszáron. A saját anyagból készült passzé nem a megfelelő célt szolgálja, és játék közben le fog csúszni gyermeked bokájáról a talpára. Alvás közben pedig könnyen felcsúszik, és csupasz lesz gyermeked lábszára.

A jó tipegőnek passzé anyagból készül a lábszára, és kellően hosszú, így válik hosszan hordhatóvá a hálózsák.

Nyílt vagy zárt ülep?

A következő pont a pelenkázást segítő nyitható ülep, amit patenttal vagy cipzárral lehet megoldani. Nos, szerintem – és ezt öt gyermek pelenkázásának tapasztalatából mondom – a legjobb megoldásnak az bizonyult, ha semmiféle nyílás nincs rajta.

Itt is tegyünk különbséget a hagyományos és a tipegő hálózsák között! Hagyományos hálózsákból általában cipzáras megoldással kínálják a gyártók a hálózsákokat. Ezzel nincs is semmi gond, remekül működnek. Inkább a tipegő hálózsákokról szeretnék szólni pár szót…

Volt nekünk mindenféle hálózsákunk már, és egyezzünk meg, hogy a patentos egy horror! Gondolj csak bele: éjszaka, félhomályban alig látsz a sötéttől meg az álmosságtól, és olyan gyorsan akarod tisztába tenni a gyermeket, amennyire csak tudod. És akkor a patentok garmadájával kell bajlódnod! És persze, hogy félrepatentolod,… mert mindenki félrepatentolja éjszaka, és kezdheted elölről! A másik gond vele, hogy így is úgy is ki fog látszani a fél lába, mert a patentok között szét fog nyílni az anyag. És ez egy anyukát idegesít. A patentost felejtsd el!

A másik a cipzáras megoldás. Ez jobb, de nekem két problémám van ezekkel is. Az egyik, hogy a szoros lábpasszénál eléggé megnyomja a bumszli cipzárvég a gyerkőc lábát, a másik pedig, hogy amikor felgyűrten a tipegőt, hogy tisztába tegyem a gyereket, olyan vastag „virsli” lesz a háta alatt az anyag, hogy kényelmetlenül elkezd a gyerkőc nyűglődni. Egyszerűbb, és gyorsabb lekapni róla fentről lefelé a hálózsákot és úgy tisztába tenni. Illetve nagyobb korban, mikor már valóban tipegő hálózsákra volt szükség, már nem is kellett nagyon éjszaka tisztába tenni a gyerkőcöt, csak reggel, mikor felkelt. Ezért aztán a „popsinál-nyitás” szerintem nem szükséges a tipegő hálózsákokra. Persze itt is érvényesül az, hogy ha neked az a jobb, akkor olyat válassz!

Remélem hasznosak voltak a tanácsok, és segítenek téged a tipegő vagy hagyományos hálózsák választásban!