fbpx

Minden, amire szükséged lesz a pelenkázáshoz…

Egy baba pelenkázását könnyen meg lehet tanulni, de van egy-két trükk, amit nem árt megtudni tapasztaltabb anyukáktól. Ebben szeretnék segíteni neked ebben a blogban…

Legyen kényelmes a pelenkázás

Ahhoz, hogy egy baba pelenkázását kényelmesen el tudd végezni, számos dologra lesz szükséged. Mielőtt ezt felsorolnám és részletezném, vessünk egy pillantást a tökéletesen kialakított „pelenkázó helységre”.

A babaszobában szinte minden holmi a pelenkázó komód környékére csoportosul. Hiszen nekünk, édesanyáknak itt a legkényelmesebb tisztába tenni babánkat, átöltöztetni őt, ápolni a bőrét, kezelni a köldökét, esetleg beadni a gyógyszerét…

Szóval, vagy egy nagyobb méretű komódot válasszunk, vagy tegyünk mellé egy kisebb tároló polcot, nevezhetjük könyves polcnak is, ahol sok fontos kelléket elhelyezhetünk.

A szélesebb pelenkázó komódok előnye, hogy a pelenkázó lap mellett kis kosárkákban tárolhatod a babaápolási szereket, egy adag pelenkát, a kedvenc játékot, stb…

Fiókos komód előnye pedig, hogy öltöztetés során könnyedén “elővarázsolhatod” belőle a következő ruha szettet.

Polc a komód fölé

Sokan raknak a pelenkázó komód fölé polcot. Egy jó tanács ezzel kapcsolatban: ide ne tegyél napi használatban lévő dolgokat, se mesekönyveket, se hasonló nehezebb holmit! Az ördög sosem alszik. Egy rosszul visszarakott mozdulat, és lehet, hogy a következő pillanatban már gurul is le az üveggolyó a babádra (némi túlzással, de biztosan érted, hogy mire gondolok. 😉 )

Egy szempillantásra se hagyd magára a pelenkázó komódon babádat!

De ha a fenti tanácsokat megfogadod, és a lent felsorolt holmikat pedig a pelenkázó komódon tárolod, akkor valójában ilyen elő sem fog fordulni.

Mi minden kell a pelenkázáshoz?

Lássuk, akkor, hogy milyen eszközök szükségesek babánk tisztába tevése során.

Pelenkázó alátét

A pelenkázó komódra vagy padlóra helyezhető szivaccsal töltött, műanyag alátét, amely kényelmesen puha babádnak, és megvédi a felületet a baba pisilésétől vagy székletétől.

A hideg, rideg műanyagra szükséges egy huzat. De én még egyszerűbben és praktikusabban megoldottam: egy nagyobb méretű pelenka gyorsabban cserélhető, ha baleset éri. Ráadásul ezzel a textilpelenkával szárazra törölheted babád popsiját, miután a törlőkendővel letisztítottad.

A pelenka, a megfelelő méretben

Az első hónapokra ne raktározz be nagyobb mennyiségű pelenkát. Ilyenkor észre sem vesszük, milyen gyorsan nő kisbabánk. Szóval, nehogy rajtad maradjon egy rakat kisméretű pelenka. Választhatsz amúgy eldobható vagy mosható pelenkát is. Ebben nem foglalok állást most. Mindenki maga eldöntheti, hogy „mely oldalra áll.” Én a Pampers pelenka mellett tettem le a voksom mind a négy gyermekemnél. (Higyjétek el, jópárat kipróbáltam, elsősorban az áruk miatt, de mindig visszatértem ehhez a fent említett márkához.)

Nedves törlőkendő

A pelenkázáshoz a baba bőrének szenzitív, nedves törlőkendőre lesz szüksége. Kerüld az olyan törlőkendőket, amelyek illatanyagokat vagy kemikáliákat tartalmaznak, amelyek bőrirritációt okozhatnak. A baba bőre különösen érzékeny, ezért fontos, hogy a nedves törlőkendő PH-értéke megfelelő legyen. Az ideális PH-érték 5,5, ami hasonló a baba bőrének természetes PH-jához. Mielőtt megvásárolod, emeld meg a csomagot. Ha túl könnyű, akkor nem igazán van benne elég nedvesség, így lehet nem lesz hasznodra. Itt szintén a Pampers márka vált be. Utazáshoz kisebb csomag volt a pelenkázó táskámban. Otthon pedig gazdaságosabb kiszerelés.

Puha nagyobb méretű ruhazsebkendő, vagy textil pelenka

Ha úgy érzed, nagy a baj, és kisebb fürdetéssel felérne a tisztába tevés, akkor én a következőképp jártam el: picike lavorba langyos víz és egy zsebkendő, ezzel mostam le a “lemosnivalót” babámról.

Pelenkázó krém

A pelenkázó krém megakadályozza a baba bőrének irritációját és a pelenka kiütéseket. A gyógyszertári krém számomra tökéletes volt a mindennapi pelenkázás során. De természetesen voltak időszakok, amikor szükségünk volt egy erősebb krémre. Ebben az esetben Sudokrémet használtam. A krém használata különösen fontos, ha a baba hosszabb ideig van a piszkos pelenkában.

Hintőpor

Azt gondoltam először, hogy ez tök felesleges termék. De bizony a meleg nyári napokon a baba popsijának sokkal jobban esik ez, mint a krém. Úgyhogy kánikula időszakban minél kevesebb popsikrémet használj.

Pelenka kuka

Spórolj meg felesleges köröket! Szerezz be jól záródó pelenka kukát, s nem kell kifutnod a nagy szemeteshez minden egyes pelenka csere után. Én az Angelcare pelenkatárolót használtam, és nagyon bevált.

Még néhány extra tipp, hogy sose felejts el engem, amikor babádat tisztába teszed.

A rotyogós kisbaba kaki hosszú ideig tart és többször ismétlődik, mire vége. Sokszor úgy érezzük, hogy se lesz vége. Szóval, jól várd ki a végét, mert ha nem, akkor te is kaphatsz belőle. Első babámnál kaptam én is a kakiból ruhámra vagy a tenyerembe, miközben elkezdtem tisztába tenni…

Bárhova is indulsz kisbabáddal, mindig vigyél magaddal váltóruhát a pelenkázó cuccok mellett. Tudod, Murphy törvénye: amikor nincsen nálad, akkor kellene igazán.

Kívánom neked, hogy legyen mindig öröm a pelenkázás is.