fbpx

Minden, amit a cumikról tudni kell!

Miért cumiznak a kisbabák? Milyen fajta cumik vannak, és melyik miért jó? Mire kell figyelni, amikor cumit választunk? Mikor érdemes és hogyan lehet leszoktatni gyermekünket a cumizásról? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!

Miért cumiznak a kisbabák?

A kisbabák azért cumiznak, mert úgynevezett szopási reflexszel születtek. Ez a reflex nagyon erős, és a szopizástól érzik magukat biztonságban és kényelmesen. Nem csak a táplálék felvételében segíti őket ez a reflex. Természetközeli népeknél megfigyelték, hogy a baba, aki az anyja mellkasára van kötve, kb. 10-30 másodpercenként szopizik kicsit, aminek semmi köze a táplálkozáshoz, hanem a megnyugváshoz, pihenéshez és az anyjához való kötődéshez van sokkal inkább köze. A cumi használata hasonló érzést ad a babának. A cumizás segíthet a babának megnyugodni, és segíthet az elalvásban, pihenésben is.

Minden baba cumizik?

Egyáltalán nem és nem is kell erőltetni. Nekem minden gyermekem “cumis” volt, de ez nem törvényszerű. Vannak babák, akik kiköpik a cumit, egyszerűen nem kell nekik. Náluk semmiképpen se erőltessük a cumi használatát. Ha nem cumizik, de emellett feszült, nyűgös és rossz alvó a babánk, akkor lehet, hogy csak rossz fajta cumival próbálkoztunk.

Milyen cumik vannak?

Nagyon sok fajta cumiból válogathatunk a boltok polcain. Minden márkának van többfajta méretű, formájú és anyagú cumija. Vegyük lajstromba, hogy melyik jellemzőnek mi az értelme, mi is van mögötte. Mire végigolvasod a blogot, ígérem, igazi cumiszakértő leszel!

A cumi mérete

Az első és legfontosabb jegye egy cuminak, hogy milyen korosztálynak készült. Ugyanis kényelem és biztonság szempontjából is nagyon fontos, hogy babánk korának megfelelő méretű cumit válasszunk! A koraszülött mérettől egészen 16+ hónapos korig találhatunk cumikat, melyeket jellemzően a következő korosztályokba sorolnak:

 • koraszülötteknek készült cumik – ezeket nem nagyon találjuk meg a boltok polcain, inkább patikában, kórházakban elérhető. Általában teljesen szilikonból készült orvosi termékek, amelyeket gyakran még valamilyen csővezeték tartóval/ bemenettel is ellátnak, amin keresztül a koraszülött babának folyadékot, vagy gyógyszereket lehet adni.
 • 0+ hónap, azaz újszülött méret – amelyeknek a gumi és a pajzs mérete megfelelő a legkisebbeknek. Itt fontos, hogy a pajzs ne legyen túl nagy, hiszen akkor az nyomni fogja a baba orrát és kényelmetlen lesz neki.
 • A 2- 6 hónapos már nem újszülötteknek való, pajzsa kicsit nagyobb. Fontos, hogy sem a túl nagy és sem a túl kicsi cumi sem megfelelő a babáknak. A túl kicsi cumi esetén fennáll a veszély, hogy a kicsi pajzzsal ellátott cumit egy kicsit nagyobb baba már be tudja úgy gyömöszölni a szájába, hogy az beakadhat. Ezért fontos, hogy mindig a megfelelő méretű cumit válasszuk babánknak.
 • 6+ hónap – ez féléves kortól ajánlott, és akár végig, a cumis korszak végéig is kitarthat. Ennek pajzs mérete már a legnagyobb babáknak is kényelmes és biztonságos.
 • 16+ hónapos cumik már nagyobb méretű szívókával készülnek. Ennek az a jelentősége, hogy a babák és kisgyerekek (akik mág cumiznak) szeretik, ha a cumi kitölti a szájukat. Ha a gumi túl kicsi, akkor az nem okoz nekik kellően jó érzést.

A cumi formája

A gumi azaz a szívóka formáját illetően kaphatóak szimmetrikus és aszimmetrikus gumival ellátott cumik. Ahogy azonban a cumik fejlődtek, és a cumigyártók elkezdtek fogorvosokkal és más egészségügyi szakemberekkel együtt dolgozni, a szívóka egyre inkább elkezdett hasonlítani az anyai mellbimbóra. Ez ismerős érzést ada a babának és magasabb is lett jóval az elfogadottsága.

 

Vannak a gumi nyakánál elvékonyított formájú cumik, amelyek segítenek abban, hogy kevésbé alakuljon ki ún. nyitott harapás, és nagy szünet a fogak között. Ez egy hasznos dolog, főleg ha valakinek sokáig és sokat cumizik a babája. Ilyenek például a MAM Perfect és Supreme cumijai, melyek nem akadályozzák a természetes szájzáródást.

Találunk különböző geometriával rendelkező pajzsú cumikat. Itt ami fontos, hogy legyen elegendő szellőző nyílás, hogy na mégis a baba valahogy begyömöszölné a szájába a cumi, a nyílásokon elegendő levegőhöz jusson, amíg anya kiszedi azt a szájából. Ez egyébként szabványilag előírt, hogy négyzetmiliméterben mekkora nyílással kell egy cuminak rendelkeznie. 

Érdekesebb ez a kérdés abból a szempontból, hogy amikor növekszik babánk foga, és erősen nyálzik, mennyi nyál tud “beszorulni” a pajzs éa a baba bőre közé. Kevés, vagy minimális szellőzőlyukak esetén könnyen kicsípheti babánk bőrét, így javasoltabb nagyonn lyukakkal ellátott cumikat beszerezni. Megfelelő lehet, a MAM Air vagy MAM Supreme cumik, melyek extrém nagy szellőző lyukakkal készülnek.

A cumi anyaga

A cumi gumija jellemzően kétféle anyagból készülhet: természetes kaucsukból, azaz latexből, vagy orvosi szilikonból. Mindkét anyagnak van előnye és hátránya.  A szilikon egy tisztaságot és sterilitást sugalló átlátszó fehéres anyag. Kevésbé nyúlik, ellenállób, mint a latex, idővel azonban meg tud picit sárgulni. A latex ellenben egy természetes anyag, kaucsukfák nedvéből készül. A latex sokkal rugalmasabb és selymesebb érzést ad a babának. Ellenben természetes sárga színe van, mondjuk ki: nem túl szép, és ez sok anyukát elbizonytalanít, hozzáteszem ok nélkül. De tény, hogy a piacon a szilikon sokkal elfogadottabb, mint a latex, éppen a színe és a hozzá kapcsolt érzések miatt.

Térjünk rá a műanyagokra kicsit. A többi alkotóelme, azaz a pajzs a kupak, és pár esetben a gyűrű műanyagból készül. Legtöbbjük polipropilénből, ami egy biztonságos anyag a babák számára. Nem törik, rugalmas, és ami fontos BPA mentes.

Mi az a BPA, és miért van ráírva minden babatermékre, hogy BPA mentes?

A BPA (biszfenol-A) egy vegyi anyag, amelyet széles körben használnak műanyagok és polikarbonátok előállításához, beleértve az élelmiszer-tároló dobozokat, italpalackokat, és korábban csecsemők és kisgyermekek által használt cumikat és üvegeket, valamint az elektronikai cikkek burkolatát.

Az elmúlt évtizedben végzett kutatások azt sugallják, hogy a BPA ártalmas hatással lehet az emberi egészségre. A legnagyobb aggodalmak a babák és a kisgyermekek esetében merültek fel. Azok a kutatások, amelyek a BPA hatását vizsgálták, arra utalnak, hogy ez az anyag ösztrogénszerű hatást gyakorolhat, amely befolyásolhatja a szexuális fejlődést és az immunrendszert, valamint a hormonális egyensúlyt. 

Az Európai Unió már 2011-ben betiltotta, hogy babatermékek BPA tartalmú műanyagokból készülhessenek.

Bio-műanyagok a fenntarthatóság jegyében

Ahogy egyre több termékben tiltja be az Unió a műanyagok használatát, a bababtermék gyártók is egyre többen jelentik be az új, fenntarthatóbb alapanyagból készült termékeiket. Félreértés ne essék, ezek továbbra is műanyagból készülnek, csak nem mindegy milyenből…

Részben biológiailag megújuló alapanyagokból is készítenek már műanyagokat. Ezeknek az új anyagoknak az alkalmazásával fognak készülni a jövő cumijai. A MAM már piacra is dobta új, PURE névre hallgató, biológiailag megújuló alapanyagokból készült cumijait.

 

 

A cumik sterilizálása

Bizony a cumikat időről-időre sterilizálni kell! A cumik sterilizálása nagyon fontos, hogy megvédjük a csecsemőket a káros baktériumoktól és fertőzésektől. Több módszer is van, amellyel hatékoknyan sterilizálhatod a babád cumijait:

 1. Forrásban lévő víz: A cumikat tartsd forrásban lévő vízben legalább 5 percig. Praktikus tanácsom, hogy utána folyad rá a hideg vizet így a cumi gyorsan kihűl. A cumi szívókájának belsejébe került vizet pedig a gumi összenyomásával távolítsuk el, ugyanis ha sokáig benne hagyjuk állni, bepenészesedhet.

 2. Mikrohullámú sterilizátor: A mikrohullámú sterilizátorok kifejezetten a baba cumik sterilizálására lettek kifejlesztve. Általában 2-6 percig tart a folyamat.

 3. Elektromos gőz sterilizátor: Ezek az eszközök a cumikat magas hőmérsékleten és gőzben sterilizálják. Általában 8-15 percig tart a folyamat.

Négy gyermekes anyaként a tanácsom, és számomra mindig is a legkézenfekvőbb megoldás a főzés volt. Ez a legegyszerűbb, de ki ahogy gondolja…

Fontos, hogy a cumikat mindig száraz helyen és tiszta környezetben tároljuk, és ellenőrizzük őket rendszeresen, hogy nincsenek-e repedések vagy sérülések. A sterilizálási módszertől függően a cumikat hetente egyszer vagy gyakrabban kell sterilizálni.

Meddig biztonságos egy cumi?

Egy leszakadt szívóka életveszélyt okozhat!

Rendszeresen ellenőrizd, hogy a cumi nem repedt, vagy törött el, ugyanis a babád nem tud neked szólni, ha baj van. A csecsemőkre életveszélyt jelenthet egy szétesett cumi, mert megfulladhat az apró darabkáktól. Habár a cumikat rendszeres és nagyfokú ellenőrzés alá vetik a gyártás során, de az ördög nem alszik. A cumi meg öregszik, vagy érheti olyan baleset (pl. apa rálép a sötét szobában), ami elsőre nem biztos, hogy látható sérüléseket okoz a cuminak.

A másik nagy veszélyforrás pedig az, ha a babánknak már van foga, és elrágja a cumi gumiját. Egy leszakadó szívóka szintán végzetes lehet babánknak, így ellenőrizd rendszeresen a fognyomokat a cumin. Ha a gumi megsérült, akkor azt a cumit már nem szabad használni!

Hogyan és mikor szoktassuk le gyermekünket a cumizásról?

A cumi leszoktatása egy nehéz folyamat a kisgyerekek számára, de néhány egyszerű lépéssel és türelemmel segíthetünk nekik. Íme néhány javaslat:

 1. Válasszunk megfelelő időpontot! A cumi leszoktatását érdemes olyan időpontban kezdeni, amikor a gyereknek nincsenek nagy változások az életében, például nem kezdett el az óvodába járni vagy nem költöztek el. A cumi elvétele ugyanis alapból nagy változás lesz gyermekünk életében, így neki is időre lesz szüksége.

 2. Beszéljünk a gyerekkel! Fontos, hogy beszéljünk a gyerekkel és elmagyarázzuk neki, miért kell leszokni a cumiról. Azt is meg kell értenie, hogy ez nem büntetés, hanem a fejlődés része. Én mindig hangsúlyoztam, hogy akkor lehet majd igazi nagylány/ nagyfiú – igazi ovis! – ha már nem cumizik.

 3. Csatlakozzunk hozzá: Segítsünk a gyereknek abban, hogy átlendüljön a nehézségeken. Mutassuk meg, hogy támogatjuk őt, és mi is részt veszünk a folyamatban. Például, ha azt szeretnénk, hogy ne használjon cumit az éjszaka során, akkor maradjunk vele, amíg elalszik.

 4. Tartsuk távol a cumit: Ha lehetséges, tartsuk távol a cumit. Tegyük el olyan helyre, ahonnan a gyerek nem tudja könnyen elérni. Ha a gyerek elkezdi keresni a cumit, adjunk neki más tevékenységet, amivel eltereljük a figyelmét. Az is jó gyakorlat, ha közösen elviszitek a cumi valahova, és “leadjátok”. Mi például kislányommal az állatkertbe vittük az összes cumiját, és odaadtuk a majmoknak, mondván, hogy ők azért sírnak, mert nincs nekik. Majd a cumikat ő maga belehelyezte a majomketrec előtti “cumigyűjtő dobozba”, ami konkrétan a szemetes volt. Szégyenlem picit magam, hogy férjemmel együtt így átvertük, de őt büszkeséggel töltötte el, hogy segíthet a majmokon…

 5. Jutalmazzuk a sikereket! Jutalmazzuk a gyereket, ha sikeresen leszokott a cumiról. Például, ha egy napot eltöltött cumi nélkül, adjunk neki egy kis jutalmat, amit imád. Az ilyen pozitív erősítők segíthetnek a gyereknek motivációt találni a cumi leszoktatása során.

Fontos megjegyezni, hogy minden gyerek egyedi, és a cumi leszoktatása egyénenként változó lehet. De a lényeg, hogy legyünk kitartóak, támogatóak, de határozottak is.

Remélem, sok hasznos információt át tudtam adni a cumik világáról! Ha mégis kérdésed lenne, kérlek írj nekem/ nekünk messengeren, vagy emailben.

Ha pedig cumit szeretnél, nálunk csakis a legjobbakat tudod megvásárolni. Olyanokat, amik bizonyítottak nekem/ nekünk, és jó szívvel tudom őket ajánlani!