Hálózsákok hálójában, avagy mit is adjak a babára éjszaka?

baba alszik tipegő hálózsákban

Hogyan öltöztessük fel a babát éjszakára?

Egyre többen kerestek fel azzal a kérdéssel, hogy milyen hálózsákot válasszanak babájuknak? Melyik fazon a praktikus; mikor, melyik vastagságra van szükség…? Igyekeztem Nektek összegyűjteni a tapasztalataimat…

Mikor első gyermekemmel hazakerültem a kórházból, a fő kérdésem az volt, hogyan kell jól öltöztetni a babát? Különösen alváshoz- miben aludjon, hogyan aludjon? Azt olvastam, hogy a babák a napjuk nagy részét átalusszák, és nagyon bíztam benne, hogy ez nálunk is így lesz…!

Most már… négy gyermek és hét évnyi éjszakai pelenkázás után azt hiszem, meg tudom ítélni, mi a tökéletes szerkó éjszakára! ?

A lényeg, hogy sikerült minden életkorban megtalálnom a legjobb megoldást, bár került némi kísérletezésbe…

Az első felismerésem az volt, hogy ösztönösen az évszaknak megfelelően akartam öltöztetni a babámat éjszakára. Mint minden anya, én is nagyon aggódtam, hogy fázni fog éjjel. Arra rájöttem hamar, hogy nem a szobát kell túlfűteni, hanem az öltözéket kell helyesen eltalálni!

Most pedig lássuk a különböző életkorok sajátosságait, ne feledd ez az én tapasztalataim szerint, és nem amolyan “nagy könyv” szerint. 😉

Megszületéstől kb. három hónapos korig…

Ilyenkor a babák nem igazán mocorognak (áldott, szép idők…). Vagyis ahogy letesszük őket aludni, úgy maradnak. Ebben az időszakban még nem fontos a hálózsák, ugyanis a takaró alól nem igazán mozdulnak el a babák. Szerintem a legfontosabb az olyan öltözék megtalálása, amiben az éjszakai pelenkacsere a lehető leggyorsabb tud lenni. Hiszen minden vágyunk az, hogy újra ágyba kerülhessünk mi is, nem?

Annyit, de annyit pelenkáztam éjszakákon át…hét éven keresztül! És higgyétek el nekem, nincs annál rosszabb, mint a „végig patentos” hálózsák vagy rugdalózó. Éjszakai félhomályban kínlódni a rengeteg patenttal, majd az utolsónál rájössz, hogy elcsúsztál egy sorral, és kezdheted elölről… “Szuper”! … Soha ne használj patentos rugit, pizsit, hálózsákot, én azt mondom! Akkor már inkább a cipzáras. Vagy egy háremnadrág, amelyet könnyen lehúzol babádról, s vissza. Ráadásul ezek a szuper passzés nacik, nagyon kényelmesek a babáknak pocakban.

No, ami még nagyon fontos: a SZUNDIKENDŐ! Minden kisbabának szüksége van egy ölelő társra, akivel könnyebb álomba szenderülni, aki éjjel őrzi álmát, aki ott van, amikor felébred, aki megvigasztalja, ha szomorú, aki nem veszi zokon, ha piszkálják. Jó tanács: ugyanabból a szundikendőből, vagy nyunyókából vegyél rögtön kettőt, és folyamatosan cserélgesd neki. Ugyanis annyira erős lesz az érzelmi kötődés, és ha netalántán elveszik, akkor nagyon nagy baj lesz, hidd el nekem.

 

Még egy jó tanács, amelyet anyukám mondott mindig. Bármilyen jó idő is van, ha alszik egy baba, szüksége van takaróra. Gondoljunk magunkra! Legtöbben, amikor alszunk, nyúlunk egy kis plédhez, vagy lepedőhöz még a legnagyobb melegben is. Attól lesz igazán kényelmes az alvásunk. Szóval, a takaróra mindig legyen ott. És azt se felejtsük el, hogy a babák a pocakban a szűkös helyhez voltak szokva, amit születésük után is keresnek. Így igyekezzünk kuckós helyet kialakítani neki. 

Mindig tarkón “ellenőrizzük” babánk hőjét. Ha izzad,meleg ott, akkor meleg van. A fázást pedig általában sírással jelzik.

Csecsemőnél a kéz egyáltalán nem mérvadó, mivel ők még kontrollálatlanul tudják ökölbe szorítani a kezüket, ezáltal olyan hideg lesz mint a jégcsap, mert a vért kiszorítják belőle, de közben egyáltalán nem fáznak.

Három hónapos kortól a felállásig…

3 hónapos kor után a babák “bejárják” az egész kiságyat 🙂

Ez a mocorgós korszak, amikor elkezdenek pörögni, forogni egyre jobban, egyre intenzívebben.

Éjszaka „bejárják” az egész ágyat, és bizony nálunk az is előfordult, hogy beszorult a lába a kiságy rácsába. Ekkor már nem maradnak meg a takaró alatt, így tényleg eljött a hálózsákok korszaka. Kellemes tapintású, pihe-puha, pamutból készült hálózsákokra esküszöm.

Sajnos kapható a bababoltokban műszálas hálózsák és babaágynemű is. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni! Műszállal nagyon finom, puha tapintású, selymes anyagot lehet készíteni, ami első érzetre igazán prémium minőségnek tűnhet. Gyakorlatlan anyukaként én is megvettem anno a pihe puha hálózsákot. És aztán Vilinél nem értettem, hogy  miért nem bírja elviselni, és miért izzad benne éjszaka, egyszerűen ellenkezett, amikor rá akartam adni. Tehát mindig nézzük meg az anyagösszetételt! A műszál nem szellőzik, nem nyeli el a nedvességet és egyáltalán nem komfortos.

Térjünk ki egy kicsit a rétegekre…

Van egyrétegű és kétrétegű hálózsák.

Egyrétegű hálózsákok – amelyeket “light” hálózsákként találsz nálunk – nagyon praktikusak nyáron, vagy egy jól befűtött szobában. Itt egy cuki mintás szabadidő anyagból varrjuk a hálózsákot, amelyet egy extra vékony és puha felső résszel bélelünk csak ki. Nemcsak alváskor prakitikusak, akár napközben is használhatjátok, igazán kényelmes fazonjában öröm lesz a játék otthon.

Ám ha a szoba hőfoka éjszaka 21-23°C fok körüli, én már a kétrétegű, bébiplüssel bélelt hálózsákot javaslom. Alá elég egy hosszú ujjú body. Ha ennél is hűvösebb a szoba – mondjuk 19-21°C – akkor elkel még egy réteg, például egy rövid ujjú póló a body fölé és egy kisnadrág a lábacskákra. 

Persze minden baba más, ezért ahelyett, hogy a termosztáttal játszadozunk, és fokonként átöltöztetjük a gyereket, inkább figyeljük őt meg!

Jelek, amik arra utalnak, hogy a baba fázik: többször megébred éjszaka és nagyon sokat pisil, reggelre átázottan ébred. Ha melege van, azt a melegkiütések jelezhetik, vagy a szokásosnál többet szopizik, mert szomjasabb.

„Jár a baba, jár…”

A tipegő hálózsákjaink fazonját úgy alakítottuk ki, hogy rendkívül sok hónapon át jó egy méret.

Drága, kicsi Jankánk, első babánk… Onnan tudtuk meg, hogy felállt a kiságyban, hogy hallottunk egy nagy koppanást, majd elkezdett sírni. Elbotlott a hálózsákban, elesett és beverte a buksiját…

Ha a babád már feláll, rögtön váltsatok tipegő hálózsákra! Ez egy kellemes és praktikus viselet. A 4BABIES tipegő zsákokat pamut plüss béléssel és egy rétegben is készítjük. Egy rétegben a meleg, nyári estékre ajánlom őket. Pihe-puha bébiplüssel pedig a hideg éjszakákra. Persze szeretném újra hangsúlyozni – a szoba hőmérsékletéhez válassz vastagságot! A 4BABIES tipegő zsákok szabásuknak köszönhetően hosszú időn át használhatóak, a mi gyermekeink például egy méretet egy éven át hordtak.

A tipegő hálózsák nem csak alváshoz, de lefekvés előtti, vagy felkelés utáni játékhoz is ideális viselet.

Egy jó tanács

Ha megfogadod a tanácsomat, ruházz be egy tipegőre és inkább az aláadott rétegek számával játssz szezonnak/szobahőmérsékletnek megfelelően. Nem érdemes extra vastag, több rétegből álló tipegőt vásárolni. Olyan gyorsan vége az igazán hűvös éjszakáknak, és akkor rakhatod is el, vásárolhatsz vékonyabbat.

Remélem, ráleltetek jó pár hasznos és praktikus ötletre. Hosszú, nyugodt éjszakákat kívánok nektek! Hiszen nincs is szebb egy szépen alvó babánál és egy kipihent anyukánál. ?

Ha pedig át nem aludt éjszakákkal küzdetek, olvassátok el „Éjszakai jelentés” című cikkemet, amelyben egy nekem bevált altatási módszert írok le. Nálunk gyökeresen megváltoztatta iker gyermekeim alvását, természetesen jó irányba…

Készülj tudatoson babád altatására.

Hidd el, meghálálja. 

Üdvözlettel,

Elek Barbara, a 4babies alapítója, ötgyermekes anyuka

Érdekel, hogy milyen hálózsákot NE vegyél babádnak? Akkor olvasd el az erről a témáról írt posztomat:

Milyen hálózsákot NE vegyél babádnak!

Ötgyermekes szülőkként szeretnénk veled megosztani pár tapasztalatot, hogy ilyen hálózsákot NEM szabad venni a gyerkőcnek. [...]

További blogcikkek: